Şifrenizi Unuttunuz mu ?
Okudum Kabul Ediyorum
Karaman Doğal Güzellikleri
29 Ekim 2017, 18:45
Karaman Doğal Güzellikleri

Karaman Kültür ve Turizm

KÜLTÜR

Karaman, bünyesinde tarihin eşsiz izlerini ve tabiat güzelliklerini barındırmaktadır. Camileri, türbeleri, medreseleri, hanları, hamamları, kaleleri, mağaraları, tabii güzellikleri ve yetiştirdiği tarihe mal olmuş ünlü şahsiyetlerle Türk Turizmine hizmet edecek bir ilimizdir

Karaman, İç Anadolu Bölgesinin ticari, kültürel ve turizm değerleri açısından önemli bir şehridir. Konya-Mersin karayolu üzerinde yer aldığından Mersin, Adana ve Antalya’ya gidecek turistler Karaman’a uğramakta, ilimizi ziyaret etmektedirler. Karaman tarihi ve tabiat güzelliklerini seven yerli ve yabancı turistler için ideal bir turizm bölgesidir.

Türk Dilinin Başkenti, tarih, sanayi ve kültür şehri olan ilimizde, kültür ve turizme yönelik çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Karaman’daki Tescilli Kültür ve Tabiat Varlıkları Sayısı

İlimizde 87 adet arkeolojik sit alanı, 6 adet kentsel sit alan, 255 adet dini ve kültürel varlık, 4 adet askeri yapı, 104 adet sivil mimari örnek olmak üzere toplam 456 adet kültür varlığı bulunmaktadır. İlimiz Müzesinde 4.827 arkeolojik, 1.902 etnografik, 6.709 sikke olmak üzere toplam 13.438 eser bulunmaktadır.

Karaman’ın Yetiştirdiği Ünlü Şahsiyetler

Yunus Emre, Mümine Hatun, Mevlana Celalettin-i Rumi, Nure Sufi, Kerümiddin Karaman Bey, Karamanoğlu Mehmet Bey, Şeyh Edebali, Molla Fenari, Alaaddin Rumi- Karabaş Veli (Siyahser Sultan), Kemal Reis, Piri Reis, Seyyid Ali Sultan Es-Semerkandi, Zembilli Ali Efendi, Kenzi, Hottuoğlu, Gufrani, Kazımkarabekir Paşa, Ahmet Tufan Şentürk, Mehmet Çınarlı, Bekir Sıtkı Erdoğan.

Camiler:

Yollarbaşı Camii, Büyük Camii (Kazımkarabekir), Fatmaana Camii (Ermenek), Akçaşehir, Susaklı Cami (Ermenek), Sipas Camii (Ermenek), Ebulfetih Camii, Akçamescit Camii (Ermenek), Ulu Camii (Ermenek), Karaağaç Camii (Ayrancı), Başpınar Camii (Ermenek), Aşağı Güllük Camii (Ermenek), Yunus Emre Camii, Kethane Camii, Aktekke, Araboğlu, İmaret Camii, Rüstem Paşa Camii (Ermenek), Dikbasan Camii, Siyahser Camii, Hoca Mahmut Camii, Kemeroğlu Camii (Ermenek), Celaliye Camii (Ermenek), H.İlyas Camii (Kazımkarabekir), Nalbastı Camii (Kazımkarabekir), Pirahmet Camii, Yukarı Güllük Camii (Ermenek), Nuh Paşa Camii, Akar Köyü Camii (Kazımkarabekir), Yeşildere Ksb Camii, Yukarı Çağlar Köyü Camii (Ermenek), Zeynel Ağa Camii, Demirciler Camii, Arapşah Camii (Ermenek), Attariye, Göğlemez Camii (Ermenek), Kır Mh. Büyük Camii, Kalaba Köyü Camii, Eğilmez Köyü Camii, Bozkandak, Karagöz Camii, Hacı Osman Camii, Tolaman Camii, Koçakdede Camii, Aşağı Kızılca, Hamidiye Köyü Camii, Gökçe Köyü Camii, Sarıvadi Köyü Camii (Ermenek), Çoğlu Köyü Cami, Demiryurt Değirmenbaşı, Halil Efendi Camii, Dere Köyü Camii

Medreseler:

Tol Medrese, Hatuniye (Nefise Sultan) Medresesi.

Türbeler:

Yunus Emre Türbesi, Alaaddin Ali Bey Türbesi, Cambaz Kadı Türbesi, Demirgömlek Türbesi, Kaya Halil Türbesi, İbrahim Bey Türbesi, Karabaş Veli Türbesi, Kızlar Türbesi, Emir Musa Türbesi, Karaman Bey Türbesi.

Doğal ve Turistik Değerler ve Mesire Yerleri:

Yollarbaşı Tarihi Höyüğü, Akköprü, Akdem Alabalık Tesisleri, Gödet Barajı, Ayrancı Barajı, Zeyve Pazarı, Tekeçatı, Nadire Değirmeni, Şehit Pilot Hasan Baysal Mesire Yeri, Elektrik Santral Parkı.

Mağaralar ve Obruklar:

Meraspolis Mağarası, Taşkale Manazan Mağaraları, Sarkıt Dikit Mağarası, Gödet Mağarası, İncesu Mağarası, Asarini Mağarası, Göves Köyü Mağaraları, Yabangülü Saklı Kiliseleri, Divle Obluğu.

Turistik Özelliğe Sahip Arkeolojik Değerler:

Madenşehri (Binbirkilise), Değle, Derbe, Canhasan Höyüğü, Philadelphia, Lystra Höyüğü (İlisıra), Kızıl Kilise, Yabangülü Saklı Kiliseleri, Tahıl Ambarları (Taşkale), Çeşmeli Kilise.

Diğer Tarihi Eserler:

Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Divle Kalesi, Görmel Köprüsü, Karaman Köprüsü, Selavat Köprüsü, Ak Köprü, İkiz İn Hitit Kabartması, Karadağ Sidemara Lahdi.

Karadağ Binbir Kilise:

Karaman’ın kuzeyinde yer alan ve volkanik bir dağ olan Karadağ kitlesinin üzerinde orta çağ Bizans sanatını yansıtan birçok kalıntı vardır. Bu kalıntılar Madenşehir Örenyeri, Değle Örenyeri ve Başdağ Askeri Yapıları adıyla bilinen yerlerde yoğunluk göstermektedir. Bu bölge yörede Binbirkilise olarak bilinir. Bölgedeki yapılardan Bizans devri yerleşkesi, 4. – 9. yüzyıllar arasına tarihlenmektedir. Binbirkilise’de dini yapıların çokluğu dikkat çekicidir. Ancak bu dini yapıların yanında manastırlar, sarnıçlar, mezar yapıları, askeri yapılar ve konutlar da bulunmaktadır.

Karaman, İnanç Turizminin önemli merkezlerinden biridir.

Birçok kültür ve medeniyete tanıklık etmiş olan Karaman, farklı din ve kültürlere ışık tutan eserleri de içerisinde barındırmaktadır. Cami, medrese, kale gibi İslami eserlerin yanında kilise manastır gibi Hristiyan kültürünü yansıtan eserler de mevcuttur.

Hz. İsa’nın havarilerinden Paulus ve Barnabas tarafından M.S. 47-49 ve 53 yıllarında üç kez ziyaret edilen Derbe, İncilde adı geçen tüm Hristiyanlık alemi tarafından kutsal kabul edilen bir piskoposluk merkezi olup bu eserlerden en dikkat çekenidir.

  • Paylaş:
Yorum Ekle

E-BÜLTEN ABONELİĞİ

E-Bültene Abone Olup Son Eklenen Fırsatlar Anında Haberdar Olabilirsiniz...
Copyrigt © 2017 ARB CENTER Fırsat Bu Şehirde Tüm Hakları Saklıdır. (www.academymedia.net)